Deze 5 Quality functies kom je tegen in de Food & Industry

Van Loon21 12 2021 Epsilon Studios Ektor Tsolodimos (15 Van 30)

Je loopt in de supermarkt en pakt een pak melk uit het schap. Je draait het om en ziet een stempel waarop staat: ‘7 dagen lekker na openen’. Achter deze belofte schuilt een heel proces, dat is waar onze Quality Specialisten om de hoek komen kijken.

Dat de foodindustrie betekenisvol werk biedt is geen geheim. Het banenaanbod voor kwaliteitsmedewerkers is echter een zee van mogelijkheden. De kunst is om een rol te vinden die écht bij jou past. Benieuwd welke functies veel terugkomen binnen de Food & Industry? En welke impact je hiermee maakt? Wij zetten het voor je op een rijtje:

1. QC Medewerker

Aan een QC Medewerker de schone taak om de kwaliteit van het product hoog te houden. En hij zorgt er gelijk voor dat ze aan de gestelde veiligheidseisen voldoen. Daarvoor test en controleert hij niet alleen de producten, maar ook de machines en processen in de fabriek. Hebben de grondstoffen de gewenste kwaliteit? Kloppen de receptverhoudingen? En verloopt het productieproces volgens de juiste richtlijnen? Door deze vragen te stellen zorgt de QC Medewerker dat dat pak volle melk voldoet aan jouw verwachting.

2. QA Medewerker

Een QA Medewerker formuleert de kwaliteitsdoelstelling. In tegenstelling tot een QC Medewerker, richt een QA Medewerker zich meer op het coördineren en managen van de kwaliteitsprocessen binnen een productiebedrijf. Dit doet hij bijvoorbeeld door kwaliteitsprogramma’s op te zetten en medewerkers te trainen. Zo blijven alle medewerkers op de hoogte van de laatste kwaliteitsstandaarden, waardoor het productieproces blijft verbeteren. Ook is hij betrokken bij audits en klanttevredenheidsonderzoeken. Zijn einddoel? Zorgen dat de producten die we dagelijks in ons winkelmandje plaatsen veilig zijn en aan hoge kwaliteitseisen voldoen.

3. Process Manager

Als je midden in een koekjesfabriek staat zie je overal om je heen machines draaien. Alles loopt op rolletjes! Maar dit gebeurt niet zomaar. Grote kans dat hier een Process Manager achter zit. Deze persoon beheert én verbetert de productieprocessen. Vragen die dagelijks in zijn hoofd oppoppen: Hoe produceer ik meer pakken koekjes in dezelfde tijd, of met minder middelen? En blijft de kwaliteit van de textuur gelijk wanneer de receptuur verandert? Het mooiste van deze baan is dat een optimaal productieproces nooit ‘af’ is. Door continu te verbeteren blijven de efficiëntie en veiligheid toenemen.

4. Productontwikkelaar

Sta je wel eens in de keuken, op zoek naar het beste recept? Een snufje zout hier, een schepje suiker minder daar. Dit doet een Productontwikkelaar in het groot. Met wetenschappelijke kennis en culinaire creativiteit verbetert hij voedingsmiddelen. Zo onderzoekt deze ‘Chef-kok’ bijvoorbeeld verschillende manieren om een nieuw soort ontbijtgranen te produceren. Zodat het eindproduct niet alleen voldoet aan de voedingsrichtlijnen, maar tegelijkertijd ook heerlijk smaakt. Zijn takenpakket? Verschillende ingrediënten testen, de juiste balans tussen voedingsstoffen en smaak vinden én de beste productiemethode kiezen. Alles voor de lekkerste Granola mix!

5. Quality Manager

Een Quality Manager overziet alle kwaliteitsprocessen in de fabriek. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? In een broodbakfabriek ziet de Quality Manager erop toe dat het brood de juiste textuur, smaak en aroma’s bevat. Ook houdt hij in de gaten of de verschillende afdelingen goed samenwerken. En welke opleidingen medewerkers in de toekomst nodig hebben. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor kwalitatieve productie en maximale winstgevendheid. Om dit te realiseren kijkt hij met een kritische blik naar de bestaande processen en richtlijnen. Door zijn brede kennis stelt hij op het juiste moment de juiste vraag.

Meer weten?

Wil jij als Quality professional jouw baanmogelijkheden binnen de Food & Industry bespreken? Of ben je benieuwd naar de groeimogelijkheden? Bekijk dan al onze Quality vacatures.