Waarom ik in HR de afwisseling vond waar ik energie van krijg

19 07 2022 Epsilon Studios Ektor Tsolodimos Deel 2 4

Door Laurie Kolkman.

Na een vol jaar stage bij Mead Johnson, een halfjaar afstuderen bij Danone en bijklussen als Sourcer bij Yor-in, schoof ik voor mijn pre-master Business Administration weer in de schoolbanken. Daar koos ik bewust voor. Ik wilde me breed op leiden, want ik krijg energie van werk met veel afwisseling. Al snel merkte ik dat ik gewend was geraakt aan het werkende leven. Daarom liet ik Yor-in weten dat ik ging stoppen met mijn tweede studie. Tegelijkertijd wist ik: ik wil geen Recruiter worden. En toen rinkelde de telefoon.

Mijn eerste opdracht bij Mead Johnson

Het was Jeroen, de initiator van Yor-in. Hij zei dat hij iets voor mij had. Iets waarvan hij dacht dat ik het heel gaaf zou vinden. Ik dacht: Huh, je gaat mij toch niet overhalen om alsnog Recruiter te worden? Dat deed hij niet. Met spoed zocht hij versterking voor Mead Johnson, het bedrijf waar ik eerder stage liep. Iemand die recruitment op zich neemt, én werkt als HR Business Partner. Mijn eerste ingeving: wat een grote stap voor iemand die net uit de schoolbanken rolt! Er popten verschillende vragen op, maar mijn enthousiasme overschaduwde de twijfel.

“Een Recruiter? Die was er niet. Dus ging ik aan de bak. Met resultaat mag ik zeggen.”

Toen ik startte bij Mead Johnson, stonden er 80 (!) vacatures open. Aan mij de taak om de vacatures in te vullen met kandidaten. Maar niet alleen recruitment was het eerste focuspunt. Er lagen veel personeelsvraagstukken waarover ik in gesprek ging met de managers en de medewerkers. Zo kreeg ik al snel veel verantwoordelijkheid. Van het begeleiden van verzuimcasussen, tot de ontslagprocedures. En van een adviserende rol voor managers, tot de bewaking van het personeelsreglement.

Een hele interessante en uitdagende opdracht, welke in eerste instantie 3 maanden zou duren. Maar uiteindelijk heb ik 1,5 jaar in deze functie gewerkt.

Mijn tweede opdracht, aan de slag als HR Adviseur bij Royal Pas Reform

In april 2023 startte ik met mijn tweede opdracht vanuit Yor-in. Ik ging aan de slag als HR Adviseur bij Royal Pas Reform in Zeddam. Wat deze locatie extra leuk maakt voor mij: mijn roots ligt in de Achterhoek!

Twee weken voordat ik bij Royal Pas Reform startte, begon er ook de nieuwe Global HR Manager. Met mijn komst vormen wij een geheel nieuw HR team. Aan ons de taak om samen een sterke afdeling op te zetten, waar medewerkers vertrouwen in hebben.
Een mooie uitdaging om alles goed op de rit te krijgen! In de eerste weken ontdekten we dat er diverse zaken zijn blijven liggen. Per onderwerp gaan we aan de slag om te kijken wat er precies speelt en hoe we dit kunnen verbeteren. We vinden het belangrijk om medewerkers bij het gesprek te betrekken. Zo leren we hoe de medewerkers tegen HR aankijken en wat hun verwachtingen zijn. Een super mooi vraagstuk, waar ik veel van leer.

Mijn functie als HR Adviseur inhoudelijk

Binnen Royal Pas Reform heb ik met veel uiteenlopende onderwerpen te maken. Een van de werkzaamheden waar ik mij als HR Adviseur mee bezig houd, is de HR inbox. Ik behandel vragen van collega’s die variëren van vragen over verlofregelingen tot hulp bij het gebruik van ons HR-systeem. Welke HR vraag ze ook hebben, collega’s weten mij te vinden als het vaste aanspreekpunt. Daarnaast verwerk ik alle personeelswijzigingen in de systemen.

Op dit moment voer ik naast mijn dagelijkse werkzaamheden twee grote projecten uit:

  1. Het herschrijven van het personeelshandboek. Hierbij verbeteren én moderniseren we oude regelingen en voegen we nieuwe regelingen en processen toe welke voorheen nog niet waren beschreven.
  2. Het implementeren van de functiematrix en het salarishuis. Dit wordt gedaan op basis van de gemaakte functieprofielen en de waarderingen daaropvolgend. De waarderingen doen wij op basis van de ISF-methode.

Als HR een bijdrage hebben in organisaties

Als HR Specialist vind ik het mooi om aan het bedrijfsdoel bij te dragen, ook al is dit indirect. Zijn de managers bang dat een sleutelfiguur binnen hun team vertrekt? Dan is er HR-kennis nodig. Want hoe zorg je dat goede mensen blijven? Soms gaat het om salaris, maar vaak blijkt ook een functiewisseling de oplossing. Ik zoek dan niet alleen naar promoties, want ook op een hele andere afdeling kun je je door ontwikkelen. Dat vind ik leuk! Als we er samen in slagen om iemand te behouden.

“Ik vind het mooi om aan het bedrijfsdoel bij te dragen. Ook al is het indirect, als HR medewerker.”

Waarom de maakindustrie?

De maakindustrie trekt mij heel erg. Over het algemeen heb je vaak te maken met veel verschillende soorten mensen. Van praktisch tot theoretisch, en van generatie X tot generatie Z. Er hangt een no-nonsense cultuur, dit past goed bij mij. En daarnaast heb je met veel verschillende achtergronden te maken. Dit maakt mijn werk uitdagend en leuk.
In de maakindustrie heb je veel met technologie te maken. Het ontwikkeltempo van de techniek fascineert mij ontzettend. Daarnaast is het reuze interessant om te zien hoe er verschillende producten ontwikkeld worden in een fabriek.

Door de snelle ontwikkelingen is er altijd wel reuring in een productieomgeving. De vraag naar het product verandert continu en daar moet op geanticipeerd worden. Dit alles heeft invloed op het verwachtingspatroon van de klant en het personeel. Ik vind het fascinerend dat dit proces nooit stilstaat en er altijd wel iets gebeurt.

Als interim HR professional ontdek je verschillende rollen, achterhaal je waar jij energie van krijgt én omring je jezelf met het dubbel zoveel collega’s.