Interim werk: de perfecte start van mijn carrière

Cakes Automatic Conveyor Belt Process Baking Confectionery Factory

Na jarenlang hard studeren ben je klaar voor je eerste baan. Maar hoe vind je een werkomgeving die het beste bij je past? En waar begin je met solliciteren? Wij spraken Ruben, die na zijn Master Software Science koos voor een baan als IT Specialist bij Yor-in. In deze blog neemt hij ons mee in zijn ervaringen én deelt hij waardevolle tips voor twijfelende starters.

‘Later als ik groot ben’

Als kind liet ik mijn gedachten de vrije loop gaan over mijn toekomstige beroep. Van kapper tot leeuwentemmer, maar IT’er ontbrak op de lijst. Wel was puzzelen mijn grote hobby en spookten de rekensommen vaak door mijn hoofd. Daarom koos ik tijdens mijn schooltijd voor vakken die het beste in mijn straatje pasten, zoals wiskunde. Dit bleek een goede basis voor een studie Informatica.

Je eerste baan

Eenmaal afgestudeerd merkte ik dat mijn studiegenoten snel een baan vonden. Bijvoorbeeld bij banken, onderwijsinstellingen of softwarebedrijven. De talrijke baanopties zorgden bij mij voor keuzestress. Het functieprofiel voor mijn ideale baan bleef blanco, terwijl de oneindige stroom van LinkedIn berichten mij overspoelden. Ik maakte een selectie en ging het gesprek aan bij verschillende bedrijven. Zo kwam Yor-in in beeld.

Er gingen veel vragen door mijn hoofd. Wat is een goed starterssalaris?, Welke bedrijfscultuur past bij mij?, Welke doorgroeimogelijkheden kan ik verwachten?

Kennismaken met Yor-in

De Recruiters van Yor-in dachten met mij mee en benoemden carrièrekansen die ik nog niet kende. Hierdoor voelde het niet als een standaard sollicitatiegesprek waarin slechts één vacature centraal staat. Ik kreeg een veel breder beeld van mijn mogelijkheden en haalde veel praktische informatie uit het gesprek. Over gebruikelijke arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden en het maken van een goed CV. Bijvoorbeeld door de meest recente ervaring bovenaan te zetten. Zo anders dan mijn gesprekken bij andere bedrijven!

Tijd om te kiezen

Ik hakte de knoop door en koos voor Yor-in. In de eerste plaats door het goede gevoel. Tijdens de uitgebreide voorstelronde verdwenen mijn zenuwen als sneeuw voor de zon. Yor-in hecht veel waarde aan de loopbaanontwikkeling van hun medewerkers. Dit is iets wat me meteen aansprak: een werkgever die investeert in mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. Daarbij voelde interim werk als de perfecte start van mijn IT carrière. Ik verwacht in korte tijd veel te kunnen leren op verschillende opdrachten. Daar kijk ik naar uit.

Welke tips geef je mee aan twijfelende starters op de arbeidsmarkt?

Een (eerste) baan vinden begint met solliciteren. Het is tijd om de stoute schoenen aan te trekken en op zoek te gaan naar de baan van je dromen. Door gesprekken te voeren kom je erachter welke werkomgeving het beste bij je past. Je ontdekt gaandeweg welke bedrijfsculturen en functies er allemaal zijn.

Jouw kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek vergroten? Schrijf dan een motivatiebrief die eruit springt. Neem de tijd om de vereisten in de vacaturetekst goed te bestuderen en denk na over hoe jouw kennis en ervaring hierop aansluiten. In jouw persoonlijke motivatiebrief leg je de link tussen wat het bedrijf zoekt en wat jij te bieden hebt. En bedenk: niet geschoten is altijd mis.

Ook kennismaken?

Ben jij net als Ruben op zoek naar jouw eerste baan? En zie jij jezelf ook werken bij een fris en jong bedrijf? We zetten de koffie voor je klaar. Plan een vrijblijvend gesprek.