Ik kies bewust voor de foodindustrie; het raakt iedereen!

Van Loon21 12 2021 Epsilon Studios Ektor Tsolodimos (9 Van 30)

Procedures, wet- en regelgeving en werkinstructies. Levensmiddelen kun je niet zomaar en zonder kwaliteitssystemen produceren. Voedselveiligheid moet altijd worden gewaarborgd. En precies deze combinatie vindt Tina Tsaparas interessant. Afgelopen jaar maakte ze de overstap van specialist naar Quality Assurance Manager bij Van Loon Group Almere. Hoe haar zoektocht verliep en waarom de keuze voor de industrie van de vleesvervangers? Dat vertelt ze hier!

Quality Assurance stoffig? Zeker niet!

Tina is, mede door haar studie Nutrition and Health aan de Wageningen University, altijd al bezig met het creëren van een gezonde levensstijl. Een levensstijl met goede, kwalitatieve voeding en voldoende beweging. Het was dus geen onverklaarbare stap dat ze koos om kwaliteitsprofessional te worden in de food industrie. “Ik vind het belangrijk dat ik werk voor een bedrijf waar ik achter sta,” vertelt Tina enthousiast. “Een bedrijf wat gezonde en duurzame producten maakt die innovaties, om het product en proces te verbeteren, voorop zet.”

“Ik vind het belangrijk dat ik werk voor een bedrijf dat producten produceert waar ik achter sta. Dit heb ik gevonden bij Van Loon Almere.”

Leidinggeven was de wens

Ze was een Quality Assurance Specialist bij een frisdrankfabrikant toen ze zichzelf de vraag stelde: Wat wil ik nog meer leren? “In mijn toenmalige rol was ik een specialist. Super leuk, maar ik wilde meer dan alleen mijn vakgebied. Leidinggeven en onderdeel uitmaken van het Management Team. Dat wil ik.” De gedreven en leergierige Tina besloot dat het tijd was voor iets nieuws. Ze zette haar LinkedIn profiel open.

Veel werk, weinig mensen

Dat ze in een luxepositie zat, werd snel duidelijk. De ene na de andere Recruiter stuurde een bericht. “Er staan gewoonweg veel Quality Assurance functies open, maar te weinig mensen die het uitvoeren of bewust op zoek zijn naar een nieuwe functie. Dat is fijn, alleen had dit ook een keerzijde: ik werd veel benaderd voor functies die niet aansloten.” Tina wist wat ze wilde en zocht gericht. Alleen wanneer de inhoud van de vacature aansloot, ging ze met de Recruiter in gesprek.

“Ik wist wat ik wilde en zocht gericht. Alleen wanneer de inhoud aansloot, ging ik in gesprek met de Recruiter.”

Samenwerken met Recruiters? Graag!

Tina vertelt oprecht dat ze graag met Recruiters samenwerkt. “Door de overdaad van vacatures raak je vaak ‘lost’. Een Recruiter kan je hierbij helpen. Zij weten precies waar de kansen liggen en denken mee. En dat niet alleen, het scheelt je ook veel tijd in het zoeken naar vacatures.” Zoals Tina al aangaf is de inhoud altijd leidend. Dus toen Yor-in de functie bij Van Loon Group voorlegde werd ze nieuwsgierig. “Dit was precies wat ik zocht!”

“Door de vele vacatures kan je ‘lost’ raken. Ik vind het fijn om met Recruiters te werken, zij weten precies waar de kansen liggen en denken mee.”

Oude bekende

Yor-in is specialist in het bemiddelen tussen mensen met passie voor food. Dus dat ze elkaar vonden was geen verrassing. “Het fijne aan Yor-in is dat ze gespecialiseerd zijn in functies op het gebied van Quality en Operations. Ze weten waarover ze praten en begrijpen de wens van jou én de werkgever.” Voor Tina was Yor-in geen onbekende; twee oud collega’s werkten bij de organisatie. “Dit was natuurlijk een goede referentie, maar ze maakten het zelf waar door het prettige contact. Open, eerlijk en hele snelle communicatie. Ook wanneer er geen nieuws was, werd ik op de hoogte gehouden. En die persoonlijke aandacht maakt ze écht anders.”

Transitie van vleesproductie naar vleesvervangers

Van Loon Group Almere zit midden in een transitiefase en zocht een nieuwe Quality Assurance Manager. Een persoon die net zo gedreven en ondernemend is als de organisatie. Tina: “Van Loon Group is van oudsher een producent van vleesproducten en wil inspelen op de behoefte van de consument: smaakvolle vleesvervangers met goede voedingswaarde en minder zout, vet en suiker. Dit uit zich in de laatste ontwikkeling: No Meat Today Company.” Het is een start van iets unieks. De fabriek wordt volledig overgezet naar de productie vleesvervangers. Deze transitie zorgt voor fikse kwaliteitsuitdagingen op de werkvloer.

“Smaakvolle vleesvervangers met goede voedingswaarden. Dé nieuwe behoefte van de consument.”

Pragmatische aanpak en samenwerking

Tina’s pragmatische manier van denken sprak de organisatie aan. Tina: “Het kwaliteitshandboek moet natuurlijk worden nageleefd. Dit kan op een ‘traditionele’ manier door werkzaamheden op te leggen, dat is niet mijn manier. Ik vind het belangrijk dat het team achter de kwaliteitsrichtlijnen staat en dat ze weten waarom we bepaalde zaken doen. En door samen te werken kunnen we veel beter de kwaliteit en voedselveiligheid waarborgen.” Ze werd aangenomen als de nieuwe Quality Assurance Manager.

“Het team moet achter de kwaliteitsrichtlijnen staan en weten waarom we bepaalde zaken doen. Dat vind ik belangrijk.”

Veel impact, iedereen eet vlees óf vega

De vleesvervangende industrie is volop in ontwikkeling. Van Loon ontwikkelt hierin mee en biedt een breed scala aan producten voor haar klanten zowel op het gebied van vleesproducten, vleesvervangers en maaltijden. “Het is een industrie die iedereen raakt, want iedereen eet vlees óf vegetarisch. Je hebt dus veel impact op de consument, maar ook de verantwoordelijkheid dat je veilige en goede producten produceert.” Ook bij Van Loon Group zijn ze zich hiervan bewust en zoeken continu nieuwe manieren om kwalitatieve, duurzame en op een verantwoorde manier producten te produceren. De organisatie wil een breed aanbod aanbieden, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. “De ambitie van Van Loon Group is om een vernieuwend, ondernemend familiebedrijf te zijn die producten produceert goed zijn voor mens en milieu. Die ambitie maakt het voor mij heel aantrekkelijk.”

“Van vlees naar vegetarisch tot volledige maaltijden. Van Loon Group is een bedrijf met hoge ambities om een breed aanbod aan te kunnen bieden.”

Laat je niet van de wijs brengen

Ondanks een uitgebreide rondleiding door de fabriek in Almere, wat ontzettend helpt, is het altijd afwachten of de werksfeer precies is wat je verwachtte. Dit gold ook voor Tina. Gelukkig sloot het goed aan. Tina denkt dat dit mede te maken heeft met hoe open en eerlijk je bent in het voortraject. “Het is belangrijk dat je vasthoudt waarin je gelooft. Als je dit helder hebt en duidelijk communiceert kun je samen op zoek gaan. En laat je hierin niet van de wijs brengen! Wees zeker van wat je te bieden hebt en kijk of jij ook aansluiting vindt. Niet alleen de opdrachtgever moet jou willen als medewerker, jij moet er ook gelukkig worden.”

“Niet alleen de opdrachtgever moet jou willen, ook jij moet er gelukkig van worden.”

Van Loon Group

Van Loon Group, gestart als een bescheiden en rasecht Brabants familiebedrijf, is uitgegroeid tot een landelijke groep dynamische bedrijven met negen producenten van vleesproducten, vleesvervangers en maaltijden. Dagelijks werken er zo’n 2.500 medewerkers op 11 locaties om het succes van de klanten te vergroten in retail, foodservice en B2B. No Meat Today Company is één van de negen producenten en is geïntroduceerd in 2019 om in te spelen op de vraag naar kwalitatieve vleesvervangers.