Het geheim achter succesvolle IT-projecten

Het Geheim Achter Succesvolle IT Projecten

De meerwaarde van een Business Analist in de steeds veranderende IT-wereld.

Stel je voor: je werkt bij een bedrijf dat software ontwikkelt voor verschillende partijen in de watersector. Een veelzijdig en veelgebruikt analytisch product, maar je merkt dat er aanvullende behoeften ontstaan bij gebruikers. Ze willen makkelijker kunnen navigeren naar de benodigde informatie, of willen gedetailleerde en complexe informatie in één oogopslag kunnen aflezen. De vraag is: hoe verbeter je dit?

Dat achterhalen is de taak van onze IT Specialist: Lianne. Lianne werkt als interim Business Analist bij opdrachtgevers van Yor-in. Zo werkte Lianne bijvoorbeeld bij RoyalHaskoningDHV. In deze blog vertelt ze over haar project:

Alle informatie in één oogopslag

Samen met mijn Scrum team optimaliseerde ik een software applicatie voor het monitoren, beheren en analyseren van waterinfrastructuur. Waarom dit belangrijk is? Goedwerkende software zorgt ervoor dat Operators, Analisten en Managers van waterzuiveringsinstallaties hun werk beter en sneller kunnen doen. Het Scrum team zorgt ervoor dat de software alle benodigde informatie op een logische en intuïtieve manier visualiseert. Daarnaast levert de software belangrijke inzichten op voor vraagstukken rondom waterbeheer. Koppel je de hoeveelheid regenval en aan grenswaarden binnen een alarmeringssysteem, dan kun je overstromingen in de bassins voorkomen. Hoe nauwkeuriger de voorspellingen van de modellen zijn, hoe beter dit is voor de opdrachtgever.

De juiste vragen stellen

Ik begin altijd met het ophalen van informatie. Tijdens de gesprekken met eindgebruikers, UX Designers en Software Developers, merkte ik dat iedereen zijn eigen expertise heeft. Als Business Analist verplaats ik me in alle stakeholders en kijk ik naar het grotere plaatje om alle expertise op de juiste plek in te zetten. Daarbij werkte ik nauw samen met de Product Owner om de functionaliteiten naar concrete brokken werk te vertalen en verifieer ik of we op de goede weg zijn. Vervolgens krijgen deze brokken een score op basis van belangrijkheid en prioriteit. Zo wordt bepaald welke functionaliteiten we als eerste aanpakken.

Dit proces is heel belangrijk voor het succes van het project. Door open vragen te stellen, dóór te vragen en je te verplaatsen in anderen, stel ik de juiste casus op. Op die manier is het mogelijk om strategische beslissingen te maken en de beste oplossingen te vinden.

De toegevoegde waarde van een Business Analist

IT ontwikkelt razendsnel. Er is altijd genoeg te verbeteren. Mijn rol is om personen en informatie te verbinden. Ervoor zorgen dat iedereen zich kan focussen op waar zij het beste in zijn. Als Business Analist achterhaal ik precies wat gebruiker en business willen. Hier maak ik één overzichtelijk en concreet uitgewerkt pakket van voor de Software Developers, zodat de ontwikkelvraag en randvoorwaarden duidelijk zijn. Een goed werkende oplossing bespaart niet alleen tijd en geld, maar verhoogt ook de tevredenheid van klanten en medewerkers.

Ook behoefte aan tijdelijke versterking?

Wil jij ook het maximale uit jouw IT-afdeling halen? Kies dan voor een Business Analist van Yor-in. Onze collega’s hebben jarenlange ervaring in het vertalen van bedrijfsbehoeften naar passende IT-oplossingen. Door hun verbindende rol tussen verschillende afdelingen en teams, zorgen zij ervoor dat iedereen zich kan focussen op waar zij het beste in zijn. Bekijk hier onze beschikbare IT Specialisten.

Meer weten?

We denken graag met je mee!