De rol van IT in een productieomgeving

Rol Van De Productieomgeving

Merk jij dat IT professionals niet vanzelfsprekend hun weg vinden naar functies binnen de voedsel- en maakindustrie? En deel je onze mening dat dit zonde is, omdat IT’ers juist binnen deze branche een belangrijke rol spelen? In gesprek met IT professionals gebruikt onze recruiters voorbeelden uit de praktijk. Om op die manier uit te leggen welke rol IT of een specifieke functie inneemt in een productieomgeving. Door het beeldend uit te leggen, weten ze professionals te enthousiasmeren en productieprocessen inzichtelijk te maken. In deze blog geven we een tweetal van dit soort praktijkvoorbeelden. Hierin nemen we je mee in de meerwaarde van IT functies in een productieomgeving.

Automatisering

Een meerwaarde van IT vind je terug in het automatiseren van processen. Bijvoorbeeld door elkaar binnen een organisatie op de hoogte te houden van aanvragen en productieaantallen. Voordat je iets produceert, heeft de commerciële tak het product vaak eerst verkocht. Om vanuit de verkoopafdeling een seintje te geven aan de productie gebruik je I(C)T systemen.

“Stel, de afdeling commercie heeft eiersalade verkocht. In het ERP-systeem voeren zij onder meer het soort product en het aantal stuks in. Het systeem stuurt vervolgens automatisch een bericht naar de productie, waarin staat dat er eiersalade moet worden geproduceerd.” Dat is niet het enige. Naast de productie van eiersalade is er ook verpakkingsmateriaal nodig. “Het systeem geeft automatisch een seintje dat er naast eiersalade ook bijvoorbeeld bakjes en etiketten nodig zijn. Als je dit zelf in productie hebt, dan geeft het systeem een seintje bij de productielijn verantwoordelijk voor het verpakkingsmateriaal. Wanneer je dit inkoopt, geeft het systeem een seintje bij de inkoper.”

Al met al zorg je er via het ERP-systeem automatisch voor dat de juiste afdelingen, de juiste informatie krijgen om over te gaan tot productie.

Wie heb je nodig?

Cruciaal om dit soort systemen te laten werken, zijn Applicatiebeheerders. Zij zorgen ervoor dat alles ‘in de lucht’ blijft. Dat betekent tijdige updates uitvoeren, zorgen dat het systeem werkt en mensen instrueren zodat zij ermee kunnen werken.

Om ervoor te zorgen dat je de juiste applicaties op de juiste plek inzet, heb je ontwikkelaars nodig. Oftewel: Development Specialisten. Zij zorgen ervoor dat de ontwikkeling van huidige en nieuwe systemen nooit stil komt staan.

Van reactief naar proactief

Met een goede data-analyse kun je beter forecasten en eerder problemen opsporen als vertragingen of defecten die leiden tot kwaliteitsverlies. Een voorbeeld vinden we in een stukje kwaliteitsmanagement. Niki: “Jij als consument wilt absoluut niet ziek worden van de bitterbal die je eet. Wanneer je een bitterbal maakt, heb je rundvlees nodig en dat vlees haal je ergens vandaan. Je maakt afspraken met de leverancier over waar het vlees aan moet voldoen.”

Om ervoor te zorgen dat het vlees te allen tijden aan de kwaliteitseisen voldoet, wordt het tussentijds getemperatuurd en vastgelegd. Wanneer dit handmatig gebeurt, duurt het langer voor de meting bij de kwaliteitsafdeling belandt. Welke mogelijke gevolgen hieraan kleven: “Stel, de productie gaat van start en later komen deze handmatige metingen pas op het bureau bij iemand op de kwaliteitsafdeling. Daar ontdekken ze dat er iets is mis gegaan: de koelingstemperaturen waren enkele keren buiten de marge. Omdat we er niet zeker van kunnen zij er geen fouten in de levering zitten, moeten we de levering terughalen.” Het bouwen van real-time applicaties, maar ook het digitaal bijhouden van dit soort gegevens hebben een IT component. Door data direct inzichtelijk te maken, kun je tijdig bijsturen.

Wie heb je nodig?

Functies waar professionals data analyseren zetten organisaties steeds vaker in. Dit zijn functies op het snijvlak van Business en IT, zoals Data-analisten. In het voorbeeld had je met behulp van een goede data-analyse eerder de afwijkende koeltemperaturen kunnen opsporen en daarop kunnen inspelen. Benieuwd wat een IT specialist voor jouw organisatie kan beteken? Bekijk hier onze beschikbare specialisten en neem contact met ons op!