6 x Procesoptimalisatiemethodes voor jouw productiebedrijf

Rekenwonders 18 07 2022 Epsilon Studios Ektor 17

Door: Finance Specialist Diederik Groeneveld

In een chaotische fabriekshal ijsbeert productiemanager Tim gestrest heen en weer. Het is al de derde keer deze week dat een vertraging in het productieproces optrad. De klachten van klanten stromen inmiddels binnen en Tim staat onder druk om snel een oplossing te vinden.

In zo’n situatie kan ik jou uit de brand helpen. Hoe? Tijdens een interim opdracht bij jouw bedrijf laat ik mijn hoofd tollen over procesoptimalisatie. Dat klinkt als een abstracte term, maar ik laat je zien dat het meevalt. Als Finance Specialist kijk ik hoe je de productie en verkoop van het product verbetert. Ik maak een schets van de huidige situatie en bedenk hoe we het proces efficiënter en effectiever laten verlopen. Het doel? Jou kosten én tijd besparen.

In deze blog neem ik je mee in 6 verschillende procesoptimalisatiemethodes.

1. Lean Six Sigma

Stel je voor, je werkt in een productiebedrijf waar het proces niet altijd op rolletjes verloopt. Jouw taak? Verbeteringen doorvoeren om de productie naar een hoger niveau te tillen. Dan kan Lean Six Sigma jou daarbij helpen.

Deze methode richt zich op het minimaliseren van variatie en verspilling. Zo verkort je de doorlooptijd, verbeter je de kwaliteit én bespaar je kosten. Hoe? Door het opsporen en elimineren van verspillingen, het stroomlijnen van processen en het verbeteren van de communicatie tussen verschillende afdelingen. Zo zorg je als Finance Specialist voor een gestroomlijnde productie, en bovendien: een tevreden klant!

2. Six Sigma

Van lange wachttijden tot onnodige handelingen in de productie of transport. Met Six Sigma spoor je fouten en inconsistenties binnen het primaire proces op.

Voor bestaande activiteiten gebruik je als Finance Specialist de DMAIC-aanpak. Hierbij definieer je het doel, meet je de huidige prestaties en analyseer je het proces. Zo benoem je fouten en inconsistenties én achterhaal je de onderliggende oorzaken. Voor nieuwe activiteiten kun je ook de DMADV-aanpak inzetten. Daarbij ontwerp je nieuwe activiteiten op basis van een analyse naar de ontwerp- en ontwikkelingsopties.

3. Lean Productie

Je kijkt in de productieomgeving om je heen. Wat veel onnodige handelingen en overtallige voorraad! Hoog tijd om als Finance Specialist de handen uit de mouwen te steken. Dan is Lean Productie jouw redding.

Je start met het optimaliseren van de productieprocessen. Door de processen te stroomlijnen en onnodige handelingen te schrappen, kun je de doorlooptijd verkorten en efficiënter werken. Daarnaast richt je je als Finance Specialist op het verminderen van de voorraad. Je koopt slimmer in en beheert de voorraden beter, waardoor je kosten bespaart en ruimte maakt in het productiebedrijf. Daardoor krijg jij je handen vrij om de kwaliteit van de producten te verbeteren. Door continu te monitoren en waar nodig bij te sturen, zorg jij dat ze voldoen aan de hoogste maatstaven.

4. Deming cyclus

Verlopen de processen in de productieomgeving waar je werkt niet altijd soepel? Dan helpt de Deming cyclus jou om deze continu te verbeteren.

Met vier stappen kan jij als Finance Specialist iedere procesfase naar een hoger level tillen. Eerst plan je de verbeteringen, waarbij je het doel opstelt. Vervolgens verzamel je data om de prestatie van het huidige proces te meten. Daarna ga je écht aan de bak door de resultaten te analyseren om te achterhalen wat beter kan. Je spoort fouten en knelpunten op en elimineert ze. Tot slot implementeer en monitor je de verbetering om er zeker van te zijn dat het proces beter verloopt. Zo ontwikkelt jouw bedrijfsproces voortdurend, stijgt de productiviteit én verbetert de kwaliteit.

5. Just-in-time (JIT)

Sta jij aan het roer van een productiebedrijf? En merk je dat je veel tijd én geld verspilt aan onnodige voorraden en langzame doorlooptijden? Dan helpt Just-in-time jou deze problemen aan te pakken. Met deze methode produceer je precies de juiste hoeveelheid op het moment dat het nodig is.

Door jouw productieplanning aan te scherpen, minimaliseer je de voorraad en optimaliseer je de doorlooptijd van het productieproces. Daarnaast zorg je voor minder vertragingen door de communicatie tussen verschillende afdelingen soepel te laten verlopen. Dit leidt tot efficiënter werken. Ofwel: lagere kosten, een hogere productiviteit én tevreden klanten!

6. Theory of Constraints

Hoog tijd om iets te veranderen in jouw productieomgeving. Dan kun je als Finance Specialist de Theory of Constraints toepassen.

Allereerst identificeer je de beperkingen van het huidige proces. Zo achterhaal je snel waar de bottleneck zit, waardoor je deze stevig onder handen kunt nemen. Zo vergroot je de capaciteit, vermindert de doorlooptijd en neemt de productiviteit binnen jouw bedrijf toe. Ga je met deze methode aan de slag, dan zie je het resultaat binnen enkele weken al terug op de werkvloer. De productie loopt op rolletjes en je tovert een glimlach op het gezicht van je klant.

Finance Specialist schiet te hulp

Sta jij te springen om de productieprocessen binnen jouw organisatie flink onder handen te nemen? En kun je daarbij wel hulp gebruiken? Onze Finance Specialisten nemen de processen binnen jouw organisatie graag onder de loep. Ze bijten zich vast in de data, achterhalen de knelpunten en zoeken samen met jou naar een verbetering die past binnen jouw productieomgeving. We vertellen je er graag meer over!